Özgüven Nedir ? Nasıl Kazanılır ? Çözümleri
Özgüven… Bir çok insanın sahip olduğunu düşündüğü fakat çoğu insanın sahip olamadığı bir olgu. Özgüven nedir ? ne değildir ? ifadelerini inceleyeceğimiz bu yazı da, özgüven nasıl kazanılır ve çocuklarda özgüven eksikliği konularını da ele alacağız. Her yaş kesiminden insanın bilmesi gereken bu konuları dikkatle okumanızı hatta not olmanızı tavsiye ediyoruz. Şimdi konu başlıklarımıza geçerek özgüven hakkında bilgilenelim.
Özgüven Nedir ?
Özgüven Nedir ? İnsanın, şahsına yapacağı en büyük iyiliklerden biri de kendinde güvenmesidir. Bu tip, yani kendine güvenen insanlar, bulundukları bir ortamda daima söz sahibi olurlar. Özgüven anlamı kısaca, kendine güvenen bu insanlar, gerek korkularıyla yüzleşme konusunda, gerek sorumluluk alma konusunda ve hatta konfor alanının dışına çıkma konusunda son derece verimli insanlardır.
Örneğin ; Özgüvensiz kişiler, olaylar, görevler ve herhangi bir şeyde söz sahibi olma konusunda kendilerini daima geriye çekerler. Ancak özgüvenli kişiler, işler kötüye gidecek olsa bile daima pozitif kalırlar ve kendilerini olumlu sonuçlara odaklarlar.
Yani kısaca, bardağın dolu tarafından bakarlar. Ve özgüven, herkeste doğuştan var olan bir özellik olmamakla birlikte, sonradan da kazanılabilir. Özgüven nedir ? sorusuna net bir cevap verecek olursak, ilk önce kelimenin sözlük anlamına bakmak gerekir. Türk Dil Kurumu’na göre özgüven, “insanın kendine güvenme duygusudur”. Yani kendine güvenen insan, özgüvenli insan, kendine güvenmeyen ise özgüvensiz insandır diyebiliriz.
Tabi ki özgüven meselesi, sadece kişinin kendine güvenmesi ile var olan bir şey değildir. Kişinin kendisi ile barışık olması, kendini sevmesi ve kendisine değer vermesinin temelinde de yine özgüven yatar. Ve bu sayede o kişi, kendi yeteneklerini daha erken ve daha kolay fark eder. Bu da onun yaşam boyunca çok daha başarılı bir insan olmasını sağlar.
Bu bakımdan düşünüldüğünde, özgüven meselesinin sadece insanın kendisine güvenmesi ile sınırlı olmadığını, kişinin hayatında birçok etkiye sahip olduğunu rahatlıkla fark edebiliyoruz. Peki, bizim için bu kadar önemli olan özgüven nasıl kazanılır ?
Özgüven Nasıl Kazanılır ?
Özgüven Nedir ? anlattıktan sonra, bu hayatta, maneviyata dayanan birçok şeyin altında sevgi ve saygı yatar. Bu da demektir ki özgüven duygusunu geliştirmek isteyen bir kişi, kendisini sevmeli ve kendisine saygı göstermelidir.
Hepimizin çevresinde vardır, veya biz de onlardan olabiliriz ki bazı kişiler, özellikle de kendi dış görünüşünden memnun olmadığı için birtakım “çirkin” sıfatı ile farkında bile olmadan kendisini üzmektedir. Bu da haliyle o kişinin özgüvenini sarsan en büyük etkenlerden biri olur. Özgüvenini yükseltmek isteyen bir kişi, ilk olarak bazı şeylerden vazgeçmeli ve bazı şeyleri de edinmelidir.
Özgüvensiz insanlar nasıl düşünür ? ;
- Eksik bir özelliği yüzünden kendini küçümsemek
- Kendini başkaları ile kıyaslamak
- Şanssız olduğunu düşünmek
- Yeteneksiz olduğunu düşünmek (beceriksizlik)
- Yeterli imkana sahip olmadığını düşünmek
Şöyle bir açıklık getirmemiz gerekirse, dünya üzerindeki hiçbir insan dört dörtlük özelliklere sahip değildir. Elbette ki herkesin eksik özellikleri mutlaka vardır. Ancak kişi bu yüzden kendisini diğer insanlara göre hep bir eksik, hep bir yarım hissederse, hayatı da o hissettiği eksiklik çerçevesinde geçer durur.
Yine, kendisini başkaları ile kıyaslayan insan da kendi özgüvenini zedeleyen insandır. Buna ise şu şekilde açıklık getirebiliriz. Kendinizi kıyasladığınız kişinin sizden herhangi bir konuda üstün yanı varsa, elbette ki başka bir konuda da sizin ondan üstünlüğünüz vardır. Odağınızı, ondan eksik olan kısma üzülmeye değil, ondan kuvvetli olan kısmı kullanmaya verin.
Ve gelelim şans meselesine. Birçok başarılı insan, diğer insanlar tarafından “şanslı kişi” olarak tanımlanır. Ancak diğer insanlar bilmez ki başarılı olan kişiler yıllarca bunun için çalıştı, uykusuz kaldı ve yoruldu. Ve yine bazı kişiler, başarıyı şansa bağlayan kişilerdir.
Herhangi bir konuda ilk birkaç denemeden sonra başarısız olduklarında sahip oldukları tüm özgüven, bir anda yok olabilmektedir. Tüm bunların sonucunda ise kendilerini şanssız olarak tanımlarlar, kendilerini başarılı olmaya götürecek birçok şeyden de vazgeçerler.
- Önerimiz şudur, şansa inanın ancak şansa bırakmayın. Kendinize güvenir, üzerinize düşeni yaparsanız, gerçekten de başarılı olursunuz.
“Ben tam bir beceriksizim!” Bu, özgüvensiz insanların en çok kullandığı cümlelerden birdir. Kendilerine karşı bu tarz olumsuz cümleler kullanmalarının en büyük nedeni ise şudur; Herhangi bir konuda yetersiz olduklarını fark ederler ve sonra da sanırlar ki aslında hayatın her alanında başarısızım… Lütfen böyle düşünmeyelim, belki de bir konuda başarısız, geriye kalan beş konuda gayet başarılıyızdır. Çünkü herkesin yeteneği ve ilgi alanı farklıdır. İyi olduğumuz konulara odaklanalım ve kendimizi bu yönde geliştirelim.
Sahip olduğumuz imkanlar konusuna gelecek olursak; özgüvenli bir birey olmak için lüks bir hayata ihtiyacımız yoktur. Çünkü geçmiş yıllarda yoksul olan bir birey, gerekli gayret ve beceriyi göstererek hayata karşı inanılmaz bir ilerleme katedebilir ve zenginleşebilir. Bunu sağlayan ise, o kişinin sahip olduğu tüm özellikleri kullanmasını sağlayan şeydir, yani özgüveni!
Özgüven kazanılır maddeler halinde ;
- Pozitif olmak
- Kendini sevmek
Kaybedilen özgüven nasıl kazanılır ? İnanın ki pozitif olmak, dünyanın en güzel hislerinden biridir. İşler kötüye gitse bile daima bir çıkış yolu aramak, en karanlık anlarda bile elbet o güneşin doğuşuna inanmak… İşte bu tip olgular, özgüveni tazeleyen olgulardır. Biz buna halk olarak, bardağın dolu tarafından bakmak da diyoruz.
Sevelim sevilelim demiş büyüklerimiz. Sen kendini sev ki kendin de seni sevebilsin. Bu hayatta birçok kişiyi sevebiliriz ve bu sevgilerin bir çoğu bizi zedeleyebilir. Ancak insanın kendisine duyduğu sevgi hiçbir zaman boşa çıkmaz. İşte bu yüzden kendimizi sevelim, özgüvenimiz artsın.
Çocuklarda Özgüven Eksikliği ?
Özgüven eksikliğinin ne zaman nüks edeceği bilinmez. Ancak birçok kişi, özgüven eksikliği problemini ilk olarak çocukluk yaşlarında yaşar. Ve bu eksiklik, önlem alınmadığı sürece ömür boyu devam eder. Özellikle de küçük çocuklar, henüz akıllar ermediği için o an her ne görüyorsa ona heves ederler. Gördükleri bir şeyi ellerine alıp incelemek, yani ona bir şekilde temas etmek isterler.
Daha sonra, büyüklerinden gördüklerini taklit ederler. Yaşları biraz daha ilerlediğinde ise iş olarak yapılabilecek şeyleri denemeye başlarlar. Çocuk, elbette ki bu esnada defalarca hata yapacak, yanlış sonuçlara varacaktır.
Ancak anne babalar, sırf o çocuk hata yapıyor diye onu bazı şeylerden mahrum bırakırsa, o çocuk daima bir özgüven eksikliği yaşar. “Oğlum/kızım bırak sen onu yapamazsın” demek yerine, “hadi bunu da sen yap, bu sefer de sen dene” tarzı cümlelerle çocukların özgüven kazanmasına yardımcı olunmalıdır. Unutmamak gerekir ki gün gelecek ve o çocuklar da anne baba olacaktır. Kendi özgüven gelişimini tamamlamayan kişilerin çocuklarının olması, her bir sonraki neslin daha da özgüvensiz yetişmesine neden olur.
Özgüven Eksikliği Çözümleri
Özgüven eksikliği, kalıcı bir sorun değildir elbette. Bazı rutin ve ritüeller ile çözüme kavuşturulabilir.
Kendine güven sağlamanın yolları ;
- Kendine inanmak
Kendine güvenmen için, kendine inanman gerekir. Özgüvenimi nasıl geri kazanırım diye düşünürken, buna bir çare ararken şunu da diyebilmeliyiz; “Evet, ben başarabilirim! Gerekli olan tüm özgüvenimi yeniden kazanacağım!”
- Yersiz Eleştirilere Kulak Asmayın
Eleştiri, bir insanın gelişmesi için elbette ki çok faydalıdır. Ancak eleştiri tarzı yersiz ve biraz da hakaret şeklinde olursa, bunun sizin açınızdan hiçbir önemi yoktur. Yani bu tarz eleştiriler sizin doğru yolda olduğunuzu bile gösterebilir. Unutmamak gerekir ki fazla eleştiri, gizli hayranlık içerir.
- Olumsuz Düşüncelere Son Verin
Gece kafanızı yastığa koyduğunuzda zihniniz daima negatif ve olumsuz düşüncelerle dolarsa, bu sizde ciddi bir özgüven eksikliğine neden olur. Her şeyin daima olumlu tarafını düşünün, hem bu sayede daha erken uyuyabilir ve sağlığınıza da biraz olsun fayda da sağlarsınız.
- Daima Öğrenin
Bilen insan, her yerde söz sahibi olan insandır. Ve bir insanın söz sahibi olma vasfı, onu daima özgüvenli yapar.
Özgüven nedir ? nasıl geliştirilir ? gelin izleyelim.
Özgüven konusunda yukarıdaki başlıklarımızda anlattıklarımızı sık sık okuyarak, özgüven konusunu tamamen kavrayabilir ve olumlu yönde kendinizde muhteşem değişimlere sebep olabilirsiniz.