Longoz Nedir ? Türkiye’deki Longoz Ormanları
İnsanın doğa aşkı zamansız tetiklenebilir. Hele doğanın kendi kendine farklılık yaratarak oluşturduğu bir güzellikse aşık olmamak, görmek için heves etmemek elde değildir. Longoz Nedir ? Türkiye’deki Longoz Ormanları konularını anlatacağımız bu yazımızda sizi eksiksiz olarak bilgilendirmeyi temenni ediyoruz.
Longoz Nedir ?
Longoz nedir ? Bir çeşit orman ekosistemi olan longozlar ”subasar” olarak da bilinmektedir. Deniz istikametinde akan derelerle taşınan kumlar zaman ile birikir ve kıyıda set oluşturup dere ağzını kapatır. Bu nedenle oluşan özel bölgelere longoz denir.
İlkbahar ve kış aylarında longozların büyük bölümü su altında kalır. Fakat sonbahar ve yaz aylarında suların çekilmesiyle daha belirgin hale gelir. Tropikal bir havası olan longozların taban sularının çekilmesiyle özellikleri yok olmaya başlar. Longozun tam olarak özelliklerini koruyabilmesi için su miktarı belli bir düzeyde kalmalıdır.
Türkiye’deki Longoz Ormanları
Bu muhteşem doğa harikası oluşumların ülkemizde de rahatça görülebilir olması bu görsel şölenden faydalanabilmemiz anlamına geliyor. Gelin bakalım nerelerdeymiş bu Türkiye’deki Longoz Ormanları.
- 1 – İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı / Kırklareli
Ülkemizdeki en meşhur İğneada longoz ormanları 2.511 dönüm büyüklüktedir. Haliyle Türkiye’deki en büyük longoz (su basar) ormanı olmayı başarmıştır. Güney ve batı bölgelerinde Istıranca (Yıldız Dağları) bulunmaktadır. İğneada longoz ormanı çeşitli bitki ve canlı türüne ev sahipliği yapmaktadır. Bunlar : 610 tür bitki, 314 tür böcek, 46 tür canlı, 25 tür sürüngen, 50 tür memeli 30 tür tatlı su balığı, 20 tür deniz balığı ve 219 tür kuştur.
İlk fırsatta aile veya arkadaşlarla kesinlikle gidip görülmesi bir yerdir. Zira ülkemizin tropikal iklime geçmesi sebebi ile longoz oluşumlarının kaybolmaları an meselesidir.
- 2- Acarlar Longozu / Sakarya
Dünyanın tek parça en büyük longozu Acarlar longozudur. Yüz ölçümü 1.562 hektar olup derinliği 1.5 metreye yakındır. 12 Km uzunlukta olan bu longoz İğneada longozundan sonra ülkemizde ikinci en büyük longozdur. Acarlar longozunun çevresi dişbudak ormanlarıyla çevrilidir.
Acarlar longozu da bir çok canlıya ev sahipliği yapmaktadır. Bunlar bazıları : Sazan, turna oklama ve kızıl kanat gibi balık çeşitleri, sığır kuyruğu, su kestanesi, su lalesi, ve Karadeniz salkımı gibi ender rastlanan bitki türleridir.
Acarlar longozunu korumak için alınan önlemler nedeni ile longozun tamamının gezilmesine izin verilmemektedir. Yürüyüş yolu olarak belli bir alanda gezerek longozu gözlemleyebilirsiniz.
- 3- Sarıkum Longozu / Sinop
Barındırdığı doğa güzelliklerini korumak amacı ile Sarıkum longozu 1987 yılında Tabiat Koruma Alanı, 1991 yılında da 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak ilan edilmiştir. Sarıkum longozunda tespit edilen 233 kuş türü bulunmaktadır. Kuşların göç yolu üzerinde olması sebebi her dönem bir çok kuşa konaklama sağlamaktadır.
Türkiye’nin En az Bilinen Longoz Ormanı
- 4- Karacabey Longoz Ormanı / Bursa
Ülkemizde en az bilinen longoz ormanı Karacabey’dedir. Yılın büyük zamanı Karacabey longozu su altında kalmaktadır. Karacabey longoz ormanında tespit edilen 217 canlı türü vardır. Son zamanlarda Recep İvedik 6 ‘nın çekildiği yer olması sebebi ile ziyaretçi akınına uğrayan Karacabey longozunda şuan bungalov evlerde yıkılmış durumdadır.
Longoz Nedir ? Türkiye’deki Longoz Ormanları konuları görsellerle beraber işlemiş olduk. Sitemizden tavsiye edeceğimiz Bozulan Uyku Düzeni Nasıl Düzeltilir ? 4 – 7 – 8 Yöntemi yazımıza da gözatmanızı tavsiye ederiz.
Join the Conversation