Gece Uykumda Aşırı Terleme Oluyor, İşte 5 Nedeni
Gece uykumda aşırı terleme oluyor veya gece baş ve boyun terlemesi oluyor diyenler ilk teşhis için doğru yerdesiniz. Üstelik uyku sorunu yaşıyorsanız uyurken terleme olması uykunuzu daha da mahvedecektir. Bir kaç başlık altında bu durumun ne demek olduğunu ve neler yapmanız gerektiğini açıklayalım.
Gece Uykumda Terleme Oluyor, Peki Neden ?
Sorumuzun cevabına açıklık getirmek adına gece uykumda aşırı terleme oluyor veya gece baş ve boyun terlemesi nedenlerini açıklayarak sıralayalım.
Bir insan durduk yere neden terler ? Gelin Bakalım
- 1 – Menopoz
Gece uykuda terlemenin nedenlerinden ilki, kadınlara özgü olarak, menopoza giren kadınların büyük bir çoğunluğu uykuda terleme şikayeti yaşamaktadır. Bu durum perimenopoz ve erken menopoz döneminde östrojen düzeylerinin düşmesi nedeni ile olur. Peki menopozun gece terletmesine karşı çözüm ne ? Mümkünse öğle saatlerinden sonra kafein, alkol ve baharatlardan uzak durun. Gece terlemesinde azalma olduğunu göreceksiniz.
- 2 – Şeker Hastalığı
Şeker hastalarının gece uykuda terleme yaşamasının nedeni kan şekerinin yani hipogliseminin düşmesidir. Gece terlemesini aşırı yaşıyorsanız gündüzleri fazla insülin alıyorsunuz demektir. Bu durumu doktorunuza danışarak çözmeyi denemelisiniz.
- 3 – İlaçlar
İlaçlar, kronik rahatsızlıkları olanlar için yan etkileri nedeni ile bazen tedaviden çok rahatsızlık ve huzursuzluklara sebep olabiliyor. Özellikle yan etkisi olarak kan basıncını düşüren ilaçlar kullanıyor iseniz gece baş ve boyun terlemesi yaşamanız kaçınılmaz durumdur. Alkol, antidepresanlar, ağrı yada iltihap ilaçları da kan basıncının düşmesine sebep olabilir.
İlaçlara bağlı olarak hastaların sadece %14-20’si gece boyunca aşırı terleme şikayeti yaşar.
- 4 – Hormonal Bozukluklar
Bir çok hormonal sebep gece uykuda terleme yapabilir. Örnek olarak, böbreklerdeki rahatsızlıktan dolayı nöroepinefrin ve epinefrin hormon üretimleri fazla olur. Bu hormonlar kalp atışını ve kan basıncını kontrol ettiği için direkt olarak uykunuza etki edecek derecede terletme yapabilir.
- 5 – Nörolojik Durumlar
Terlemenin kontrolü sinirler tarafından gerçekleşir. Bazı sinirsel problemlerden dolayı terleme tetiklenebilir ve uykuda aşırı terleme yaşayabilirsiniz.
Çocuğun Uykuda Terlemesi
Gece terlemelerinin Termoregülatuar ve duygusal olarak iki temel nedeni vardır. Çocuğun gece uykuda terlemesi ebeveynler için endişe ettikleri bir durumdur.
Çocukların Uykuda Terlemesinin Nedenleri
- 1 – Çocuklarda en sık terleme nedenlerinden biri fizyolojik yani altında herhangi hastalık yatmayan sebeplerdir. Çocuğun sıkı giydirilmesi, oda sıcaklığının olması gerekenden fazla olması veya üstünün kat kat örtülmesi nedeni ile çocuğunuzun uykuda terlemesine sebep olmuş olabilirsiniz.
- 2 – Çocuklar yetişkinlere göre daha çabuk terlemektedir. Yıl 2012’de yapılan araştırmaya göre 7 – 12 yaş arası 6381 çocuğun 11,7 %’sinin haftada en az 1 kere gece terlediğini tespit edilmiştir.
- 3 – Çocuklarda gece terlemeleri hastalıklara bağlı olarak da görülebilir. Viral enfeksiyonlar, bronşit gibi sorunlar çocuğunuzun gece terlemesine neden olabilir.
Terlemeyi Önlemek İçin Doğal Yöntemler
Gece terleme nedenlerine karşı basit ve doğal önlemler alabilirsiniz. Bunlar ;
- Gece oda sıcaklığı 16-20 derece olmalı
- Oda sıcaklığına bağlı olarak sık giyinilmemeli. Olabildiğince rahat giyinilmeli.
- Yatmadan önce ağır yemekler yenmemeli.
- Yatmaya yakın kafein ve şekerli yiyecek, içeceklerden uzak durulmalı.
- Gün içerisinde bolca sıvı alınmalı.
Uykuda Aşırı Terleme İçin Hangi Doktora Gidilir ?
Yetişkinlerde bölgesel terleme şikayetlerine dermatoloji ya da göğüs cerrahisi bölümleri bakmaktadır. Bölgesel terlemeler nedir ? El, ayak, yüz, koltuk ve benzeri bölgelerdir.
Söz konusu terleme genel bir sorun ise veya gece uykuda terleme gibi bir şikayet ise göğüs cerrahisi ve iç hastalıkları bölümünden randevu alarak muayene olmak gerekir.
Gece uykuda terlemenin nedenlerine göz attıktan sonra şüphe duyduğunuz bir durumunuz var ise ve tüm yöntemleri denedikten sonra geceleri uyurken aşırı terlemeler devam ediyorsa mutlaka bir doktora başvurun.!
Join the Conversation