Deli Bal Zehirlenmesi (Direkt kalbi durduruyor)
Herkesin bildiği üzere arılar zehirli çiçeklerden bal toplamazlar. Peki deli bal zehirlenmesi neden kaynaklanıyor ?
Rhododendron türü bitkilerin çiçeklerinden beslenen arılar tarafından oluşturulan balın yenmesiyle meydana gelen zehirlenmedir.
Bu güne kadar tüm vakalar Türkiye’den bildirilmiş olup, anadolu insanımızı direkt hastaneye götüren deli bal zehirlenmesini bilgilenmeniz ve bilgilendirmeniz için anlatıyoruz.
Deli Bal Zehirlenmesi
Halk arasında kestane çiceği balı veya kekik balı olarak bilinen bal gerçek deli bal değildir. Deli balın aslı orman gülü çiçeğinin (rhododendron) özünden üretilmektedir. Orman gülü çiçeğinin sarı olana flavum rhododendron denir. Bu sarı olan çiçekten elde edilen bal çok zehirlidir.
Zehirli olan deli bal bitkilerinin çeşitli isimleri vardır. Bunlar halk arasında sifin, ağu, orman gülü, komar olarak bilinir. Çeşitli bitkilerin balları da çeşit halinde olmaktadır.
O kadar trajedi haline gelmiştir ki orman gülü çiçeğinin sarı türünü geviş getiren hayvanlar telef olmuştur. Halk arasında kuzu katili, dana katili isimleri ortaya çıkmıştır.
Deli bal tarihte Heptakometlerin, Romalı askerleri saf dışı etmek için kullanılmıştır.
Deli Balın Özellikleri
- 1- Deli bal kahverenginde ve geç şekerlenme özelliğine sahiptir.
- 2- Uzun süre kaynatıldığında toksisitesi kaybolur.
Deli bal zehirlenmeleri genelde taze halindeyken tüketildiğinde ortaya çıkmaktadır. Halk arasındaki teoriye göre, bu tür balların sütle kaynatılıp köpüğü alındığında deli balın zehirsiz hale geldiğine inanılır. Bu tamamen sağlığınızla kumar oynamaktır ve yanlış bir düşüncedir.!
Çoğunlukla öldürücü olmayan andromedotoksin akut zehirlenmelerinde belirtiler, yenilen bal miktarına göre ortaya çıkar. Belirtiler 50 g balın yenilmesinden bir iki saat sonra ortaya çıkar ve zehirlenme ciddi değilse 12-24 saat içinde düzelir.
Yanlış ve bilinçsizce tüketilen bal halüsinasyon görmekten tutun da bilinç kaybına kadar ciddi yan etkilere sebep olabiliyor.
Makalemizi toparlamak gerekirse, her ne olursa olsun doğal kaynaklardan tüketimde, bilinçli hale gelinmelidir. Arkadaş veya komşu tavsiyesi ile sağlığınızla oynamanıza gerek yoktur. Sıkı bir araştırma yapıp mümkünse uzmanlar tarafından görüşler toplayıp o şekilde karar vermelisiniz tüketmeye.
Sağlığınıza iyi gelecek Bitter Çikolata Ne Kadar Yenmeli ? makalemizi de okumanız için tavsiye ediyoruz.