Burun Kanarsa Ne Yapılır ? Burun Kanaması Nedeni
Bazen nedensiz olarak bazen de çok önemli bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkan burun kanaması durumunda ne yapılması gerektiğini anlatacağız.
Burun kanarsa ne yapılır ? Burun kanaması çok sık görülen bir durumdur. Tıpta epistaksis olarak da adlandırılan burun kanaması bazen sık tekrarlayan can sıkıcı bir durum olabilir.
Öncelikle neden sonuç ilişkilerini anlatacağız ki doğru zaman da doğru yöntemler uygulayın.
Burun Kanarsa Ne Yapılır ?
- Burnun çok az kanaması durumunda kanama kısa süreli olur. Örneğin, soğuk algınlığı veya sinüs enfeksiyonu olan bir kişi şiddetli şekilde sümkürürse mendilde bir miktar kan gözükebilir. Böyle bir durumda şiddetli sümkürme gibi davranışlardan kaçınılmalıdır.
- Normal bir burun kanaması olması durumunda, hasta dik olarak oturtulmalı ve başını hafifçe öne eğmelidir.(böyle bir durumda sık yapılan başın dik tutulması asla kanamaya engel değildir.) Burundan ağıza da kan gelmesi durumunda hafifçe kan tükürülmelidir. Kan yutulması kusmaya neden olacağından burun kanamasını şiddetlendirebilir.
- Burun delikleri baş ve işaret parmağıyla sıkıştırılarak 10 dakika boyunca bu bölgeye baskı uygulanmalıdır. Burun delikleri bu süreden önce serbest bırakılmamalıdır.
Burun kanamasına buz müdahalesi kesinlikle etkili değildir. Bu sebeple gereksiz uygulamadır.
Kanama durduktan sonra kanamayı tekrar tetikleyecek hapşırma, tıksırma gibi durumlardan kaçınılmalıdır.
Burun kanarsa ne yapılır ? sorusuna cevap bulmuş olduk.
Burun Kanaması Türleri Nelerdir ?
Burun kanaması en sık olarak burun mukozasındaki kanlanan ince damarlardan dolayı meydana gelir. Burnun ön kısmında, birkaç kan damarının birleştiği bir nokta bulunmaktadır. Burun kanamalarına %90 bu sebep neden olmaktadır.
Burun kanaması kaynaklandığı bölgeye göre ikiye ayrılır. Bunlar ön kanamalar ve arka kanamalardır. Burun kanamalarının çoğunluğu ön kanamalar oluşturur.
Ön burun kanamalarına evde veya sağlık kuruluşunda müdahale etmek kolaydır.
Arka burun kanamaları ön burun kanamalarına göre çok daha seyrek görülür. Bu tür kanamalar yaşlı insanlarda daha sık görülür. Bu kanama türü genellikle arka burundaki atar damardan kaynaklanır ve kulak burun boğaz doktoru tarafından incelenmesi gerekir.
Burun Kanamasının Nedenleri
Burun kanamasının nedenleri ;
Yerel Nedenler : Travma, mukozal irritasyon, septal anormallik, inflamatuar hastalıklar, tümörler.
Sistematik Nedenler : Kan diskrazileri, ateroskleroz, kalıtsal hemorajik telenjiektazi.
İdiyopatik nedenler : Sebebi bulunamayan.
–
Size tavsiye edeceğimiz bir diğer makalemiz : Tıkalı Burnu Açma Teknikleri (7 yöntem ve özel tarif )
Join the Conversation